L-Glutamin

L-Glutamin

L-Glutamin

L Glutamin je najzastupljenija slobodna aminokiselina. Uzimanjem Glutamina čuvaju se mišići od destrukcije i omogućuje rast mišića.

Više o Glutaminu

Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u organizmu. U stvari, glutamin čini 60% svih slobodnih amino kiselina u tijelu. Vitalno je važan za rast mišića, no primjena mu je vrlo široka – suzbijanje posljedica alkoholizma, normalizacija funkcioniranja imuno-sustava, pojačanje izlučivanja hormona rasta… 

Glutamin posjeduje kompleksnu i jedinstvenu ulogu: tijelo ga može iskorištavati kao energiju, može biti iskorišten kao novi tjelesni protein ili tvoriti nove važne spojeve ili amino kiseline. Pojačava imunitet, bitan je za normalnu funkciju probavnih organa. Čisti i zaštićuje jetru, te služi kao “gorivo” za srce. Također, pojačava izlučivanje hormona rasta. 

Ukoliko ne uzimate dovoljno glutamina, a organizam ga treba, uzet će ga tamo gdje ga ima – ravno iz mišića! Nova istraživanja pokazuju da oralno uzimanje glutamina sprečava ovaj proces i čuva mišiće.
Male količine, 5-10 grama glutamina dnevno dovoljne su da mišići sačuvaju potreban glutamin i na taj način spriječite njihovu destrukciju. 
Glutamin u prahu dobro se miješa s tekućinom. Razmutite ga u vodi, soku ili proteinskom napitku. 

Glutamin je moguće uzimati u bilo koje doba dana, iako mnogi preferiraju uzimati ga nakon vježbanja. Ipak, upozorenje: poznati su slučajevi stimulacije pri uzimanju glutamina te ga izbjegavajte uzimati kasno navečer prije spavanja. 

Glutamin je komplementaran s mnogim drugim pripravcima, poput kreatina, proteina ili energetskih napitaka, te ga možete uzimati zajedno s njima. Uz proteine i kreatin, glutamin je jedan od najpotrebnijih dodataka prehrani i svakako bi ga trebali uzimati!

Osim o glutaminu, saznajte više i o ostalim suplementima.

Također pročitajte više o glutaminu u Vašem tijelu.